Elävää kirjallisuutta vuodesta 2008

Kuinka kaikki alkoi?

Eräänä elokuisena päivänä vuonna 2008 ryhmä kirjallisuudenopiskelijoita sai hullunrohkean idean järjestää uudenlaisen ja osallistavan kirjallisuustapahtuman. Ajatus uudesta tamperelaisesta kirjallisuustapahtumasta oli tosin itänyt jo pitkään. Helmikuussa 2008 kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n, kirjoittajayhdistys Viitapiirin ja sanataideyhdistys Yöstäjän voimin järjestettiin Tiiliskivi-klubi Teeman kirjallisuuspalkinto Tiiliskiven ympärille kulttuuriravintola Telakalla. Tiiliskivi-palkintoa on jaettu vuodesta 2001, ja ennen Tiiliskivi-klubia se tavattiin ojentaa voittajalle muun muassa Henki&Elämä -kirjafestivaalin Urjalan päivässä. Ensimmäinen itsenäinen Tiiliskivi-klubi oli menestys ja antoi luottamusta siihen, että voisimme järjestää jotain suurempaakin.

Elävän Kirjallisuuden Festivaali 2009

Ensimmäistä Elävän Kirjallisuuden Festivaalia alettiin ideoida ja rakentaa avoimella talkooporukalla ensimmäisten projektisihteerien Hanna-Riikka Roineen ja Anna Ulvisen johdolla. Festivaalin ideointikokouksia pidettiin niin erilaisissa tamperelaisissa kuppiloissa kuin talkoolaisten kotonakin.

EKF päätettiin pitkän harkinnan jälkeen ajoittaa samaan aikaan Tampereen kirjamessujen kanssa. Kilpailuasetelman syntymistä näiden kahden välille ei toivottu, vaan tavoitteena oli tamperelaisen kirjallisuusviikonlopun täydentäminen ja vaihtoehtojen tarjoaminen. Alusta alkaen EKF:n tekijät halusivat myös puhua yhteisöllisyyden, talkootyön ja elävän kaupunkikulttuurin puolesta sekä antaa nuorille tekijöille tilaisuuden rakentaa omannäköistään festivaalia.

Elävän Kirjallisuuden Festivaalin 2009  teemana oli ”kirjallisuus elää”. Festivaali järjestettiin 14.2.2009 työväenopisto Sampolan tiloissa. Festivaalilla nähtiin ja kuultiin yli kolmeakymmentä asiantuntijaa, runoilijaa, kirjailijaa ja näyttelijää.

Elävän Kirjallisuuden Yhdistys – ELKI ry perustetaan

EKF 2009:n kävijätavoite täyttyi, sillä Sampolaan saatiin iltapäivän aikana yli tuhat vierailijaa. Festivaali sai runsaasti myönteistä palautetta monipuolisesta festivaaliohjelmasta ja ideoita kehittää entistäkin parempaa kirjallisuustapahtumaa. Pian ensimmäisen EKF:n jälkeen uudeksi festivaalipaikaksi vahvistui Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva Työväenmuseo Werstas historiallisella Finlaysonin tehdasalueella.

Huhtikuussa 2009 perustettiin Elävän Kirjallisuuden Yhdistys – ELKI ry, jonka tarkoituksena on paitsi järjestää festivaalia, myös koota tamperelaisia kulttuuritoimijoita yhteen, elävöittää kaupungin kirjallista kulttuuria ja luoda vaihtoehtoja kirjallisuuden kaupallistamiselle ja tuotteistamiselle. ELKI ry:n juuret ovat Tampereen yliopiston kirjallisuustieteessä, mutta se on avoin kaikille kirjallisuutta sivuavista tapahtumista kiinnostuneille ja kulttuuria laajasti arvostaville ihmisille, järjestöille ja yhteisöille.

ELKI:n toiminta lähti vuonna 2009 vauhdikkaasti käyntiin muun muassa Kirjojen vapautustempauksen, Runofeissauksen ja Manifestikirjoituskilpailun sekä tietenkin EKF 2010 valmistelun myötä.

Elävän Kirjallisuuden Festivaali 2010-2017

EKF 2010 toteutettiin ”Kritiikki ja kriittisyys”-teeman ympärille. Ohjelmaan kuului perinteisempien paneelikeskustelujen ohella myös sarjakuvataiteilijoiden livepiirtämistä, videotaidetta, Annikin Runofestivaalin tuottama runo-ohjelma Höyrykonemuseossa sekä palkintojenjakoja.

Vuonna 2011 Werstaan valtasi ”Karnevaali”. Ohjelmaan kuului suosittujen mutta monitahoisten ja särmikkäiden paneelikeskusteluiden, kirjailijahaastattelujen ja useiden kirjanjulkistusten lisäksi muun muassa runo-ohjelmaa, kiellettyjä kirjoja, teatteridemo, performanssitaidetta, runoutta ja sirkusta sekoittavaa esitystaidetta sekä kirjahäiriköitä. Festivaalilla esiintyi myös ulkomaisia vieraita USA:sta ja Saksasta.

2012 teemana oli ”Luonto ja luominen” Päivän aikana festivaalilla esiintyi useita kotimaisen kirjallisuuden kiinnostavimpia nimiä. Ulkomainen vieraamme tuli Nepalista saakka lausumaan juuri suomeksi julkaistuja haikurunojaan. Poikkitaiteellisuus säilyi edelleen ohjelman kantavana teemana ja päivän aikana nähtiin niin näyttämötaidetta, kokeellista nukketeatteria kuin uutta kotimaista luontovalokuvaakin.

Vuonna 2013 festivaaliohjelma sai nimen ”Rajattomana railo aukeaa”. Ohjelmassa pohdittiin rajan käsitettä ja monitulkintaisuutta eri yhteyksissä: yhteiskunnallisessa keskustelussa, rakkaudessa, kulttuurin ja taiteen eri muodoissa ja niin edelleen.

Vuonna 2014 festivaalin teemana oli ”Ruumis!”. Ohjelmassa tuotiin esille ruumiin erilaisia kulttuurisia, esteettisiä ja poliittisiakin ulottuvuuksia lähestymällä sitä ilon ja kivun, luomisen ja luopumisen, tieteen ja taiteen sekä seksuaalisuuden ja työn kautta.

Vuonna 2015 ohjelmaa hallitsivat ”Sadut ja myytit”. Festivaali pohti, purki ja kertoi satuja ja myyttejä. Jos myytit selittävät maailmaa, sadut puolestaan luovat uusia maailmoja. Festivaali tarkastelikin, paitsi perinteisiä ja ikiaikaisia myyttejä, myös näiden moderneja ilmenemismuotoja kirjallisuutta luovana voimana. Vuonna 2016 EKF:n teemana oli ”Musta” ja festivaalilla pohdittiin muun muassa miltä musta tuntuu ja luettiin vanhoja salaisuuksia päiväkirjoista, keskusteltiin zineistä ja tummanpuhuvuudesta.

Vuonna 2017 teemana oli ”Sivulla”. Aiheina olivat yksilöiden ja yhteisöjen sivullisuus yhteiskunnassa. Kenen näkökulma ja ääni pääsevät esille? Mitä on kulttuurinen omiminen? Minkälainen asema on monikielisellä kirjallisuudella Suomessa? Miten syrjäytyminen ja syrjäyttäminen kirjallisuuden ja taiteen aiheina ja tekemisen lähtökohtina näyttäytyvät? Lisäksi pohdittiin kirjojen materiaalista puolta: miten ja mistä kirja rakentuu, mikä kirjasta tekee kirjan?

EKF:n uudet tuulet 2019

ELKI ry lopetettiin 2018 vuoden lopussa ja festivaalin järjestämisvastuu siirrettiin Teema ry:lle. Festivaali järjestettiin kymmenennen kerran, ja juhlavuoden upean ohjelman suuntaviivana toimi teema ”AUKI”. Festivaali säilytti suosionsa järjestäjätahon muutoksesta huolimatta ja ohjelma tarjosi kävijöilleen monipuolista nähtävää ja koettavaa. Kirjailijavieraat pohtivat omaa aukinaisuuttaan autofiktiivisissä teoksissaan ja tutkijat puolestaan miten tutkijan kuuluu olla auki kentällään. Myös musiikki- ja runoesitykset toivat oman AUKInaisuuden piirteensä soppaan sekaan

Vuonna 2020 EKF järjestettiin jälleen Työväenmuseo Werstaalla 15.2.2020 teemanaan ÄÄNI. Festivaalin myötä pohdittiin, kenen äänet pääsevät kuuluviin kirjallisuudessa? Kuka voi nousta yhteiskuntansa ÄÄNEKSI?

Vuosi 2021 oli monella tapaa poikkeuksellinen, ja vallitsevasta koronavirustilanteesta johtuen Elävän kirjallisuuden festivaali siirtyi monien muiden tapahtumien mukana kokonaan verkkoon. Teemana oli AIKA.

Vuoden 2022 Elävän Kirjallisuuden Festivaali järjestettiin myös verkkotapahtumana 19.2.2022. Ohjelma striimattiin Työväenmuseo Werstaalta käsin suoraan YouTube-kanavallemme. Festivaalin kokoavana teemana oli TURVA. Sen myötä pohdittiin eri näkökulmista käsin mitä kaikkea turvan kokemukseen liittyy ja voiko kirjallisuus kenties tuoda turvaa.

Vuonna 2023 tapahtumassa teemana oli MATKA. Etäyhteys säilyi streamin muodossa, mutta festivaalista nautittiin suurimmaksi osaksi paikan päällä Werstaalla.

Vuoden 2024 tapahtumassa teemana oli UNI.